Menu

Jobbet bakom teatermasken

Teater handlar om att uttrycka känslor och skapa en berättelse som varje åskådare får ta del av på sitt sätt med sina sinnen. En teaterpjäs behöver mer än ett manus – koreografi, dekoration och smink spelar en viktig roll för upplevelsen.

Här tar vi en närmare titt på allt som sker bakom teatermasken – häng med!

En karaktär trollas fram

Teaterpjäser består av olika karaktärer som tillsammans skapar ett sammanhang och en berättelse för åskådare att ta del av. Skådespelare som spelar i en teater tar sig an en roll utanför den egna privata personen, vilket kräver en anpassning på flera plan.

En karaktär behöver till exempel skapas med hjälp av smink och anpassade kläder för att förmedla den känsla manuset baseras på. Det behövs ofta erfarna medarbetare för att skapa rätt fysiska karaktärer i en teaterpjäs; bland annat kostymörer, sminkörer och påklädare.

När det gäller smink är kan dagens sminkörer skapa rena mästerverk med hjälp av rätt produkter. Från särpräglade ansikten med hjälp av ögonbrynsfärg, foundation och ansiktsfärg till fantastiska masker.

Kläderna står ofta kostymören för, som alltså syr upp specialplagg till en teaterföreställning; exakta mått och anpassade former samt material. Påklädarens roll är sedan att hjälpa skådespelarna att byta karaktärernas utstyrsel mellan olika scener under pjäsens gång.

Miljön runt omkring

En teater spelas i regel på en anpassad teaterscen och här är det scenografen som ser till att rätt “miljö” skapas. Till varje enskild scen kan också olika typer av rekvisita användas – det vill säga lösa föremål som förstärker känslan och miljön i scenen.

Hur karaktärer rör sig under pjäsens gång är också ett viktigt inslag för helhetsupplevelsen, vilket innebär att koreografin har en betydande roll. Det behöver inte vara en tangodans eller annan koreografisk dans utan kan lika gärna vara ett särskilt sätt att gå runt på scenen.

Teatervärldens musikalpjäser är ett bra exempel på hur rekvisita och koreografi tillsammans verkar i harmoni!