Menu

Tango

Under slutet av 1800-talet föddes den här dansstilen i Buenos Aires och Montevideo. Till Frankrike kom dansstilen under 1920-talet, och tack vare att man i Paris började använda den som modedans spred den sig som en löpeld till andra länder i Europa. Dansstilen hade sina storhetsår under en period på tjugo år. Man brukar säga att den var mellan 1935 – 1955. Dansar gör man till en speciell musik som ofta består av piano, stråkar, sång och bandoneôn. En av de mest erkända tangosångare genom åren är Carlos Gardel, medan musikern Astor Piazzolla haft en stor påverkan på hur musiken låter idag. Det finns flera olika varianter av tango som alla präglats av kulturen i landet de etablerat sig i. En välkänd för oss i Sverige är bland annat den finska tangon som påminner om en Foxtrot. Men även här i Sverige är tangon populär, och den verkar locka till sig nya dansare hela tiden.

Tango i Sverige

I Sverige dansas flera varianter av tango. Både den ursprungliga tangon och tiodansens tango är populära stilar. Sistnämnda skiljer sig väldigt mycket från den argentinska tangon, bland annat genom hur man håller i sin partner. Det finns personer som dansar för att det är en bra motionsform, andra lockas av det sociala med dansen medan vissa till och med använder tango som en form av terapi under vilken man får utforska vem man är. Det är till och med bevisat att personer som lider av Parkinsons kan uppleva positiva effekter på rörelseförmågan genom att regelbundet dansa tango. På många orter runt om i Sverige är det möjligt att dansa tango, och på en del av orterna växer det sig allt större. På stora Viggeby håller en tangometropol på att växa fram efter att ett par valt att förvandla ett gammalt stall till en danslokal. Som många andra ser grundarna till lokalen de många fördelarna man kan få av att dansa tango, och för vissa blir det till och med en livsstil.

Att lära sig dansa Tango

Vill man börja dansa tango är det relativt enkelt att hitta en kurs att gå. Det ordnas kurser i de olika stilarna och på olika nivåer, så man kan både dansa som nybörjare eller som mer erfaren. Vissa av kurserna hålls en dag i veckan medan andra ordnar enstaka tillställningar. På de större orterna finns det ofta tangoklubbar där det ordnas dans några dagar i veckan. Dit kan man gå oavsett om man dansat förr eller inte. Många erfarna dansare tycker om att dansa med nybörjare, eftersom de då kan öva sig på att föra. När man skall börja dansa är kläderna en viktig del. De skall vara bekväma, men samtidigt skall man känna sig fin och attraktiv i dem. Om man vill kan man investera i speciella skor. Det är enkelt att hitta tangoklackarna på Outletsverige.se. Att dansa med riktiga tangoskor kan göra mycket för känslan när man dansar.