Menu

Musikalen – sång och dans i möte på scen

Musikalen är idag ett känt fenomen, och något som många uppskattar. Ett flertal musikaler har blivit så kända att de för alltid har blivit en del av våra gemensamma referensramar inom populärkulturen, till exempel Chicago, West Side Story, Jesus Christ Superstar och The Rocky Horror Show.

Många av världens mest kända musikaler har sitt hem på Broadway på Manhattan. Broadway är namnet på New Yorks teaterdistrikt, och är uppkallat efter den breda gata som går genom detta distrikt. Majoriteten av teatrarna ligger dock inte på själva Broadway, utan på tvärgator. Tillsammans med West End i London anses dessa två distrikt vara hem till den bästa engelskspråkiga teatern i världen.barber-895147_960_720

Musikalen kan dock sägas ha vuxit fram först på Broadway, eftersom den utvecklades som en följd av det som skulle komma att kallas amerikansk teater. Detta var en förgrening av teatern som började utvecklas under sekelskiftet, och följde den dåvarande trenden i USA att särskilja sig så mycket som möjligt inom alla områden från Storbritannien. Inom teatern gjorde man bland annat detta genom att blanda in musiknummer och romantiska eller komiska handlingar. Föregångarna till den moderna musikalen kallades allt från revyer och operor till burlesker och pantomimer. Det var dock i London som termen ”musical comedy” användes för första gången, det som gav namnet till musikalgenren. Idag använder man dock knappast termen ”musical comedy” på engelska – istället säger man ”musical theatre”, eller helt enkelt ”musical”.

Om du skulle vilja medverka i musikaler eller lära dig mer om hur en musikal skiljer sig från traditionell teater, kan du till exempel gå en grundkurs i musikal på Kulturskolan i Stockholm. Under kursens gång väljer deltagarna en eller flera föreställningar som de vill arbeta med och spela. Det krävs inga förkunskaper, då man får lära sig grunderna i både sång, dans och teater, men som med de flesta kreativa och estetiska ämnen är det en fördel om man har en naturlig fallenhet för dessa områden. En kurs kan dock vara den extra boost som man behöver för att både ens talang och ens självförtroende ska växa, på samma sätt som växter växer bättre i ett växthus. Det kan leda till att man vågar satsa mer på sin sång och sin dans.