Menu

Sång, dans och teater

“Jag en sång och en dansman” sjöng bröderna Herreys på 80-talet. Vi är tacksamma för att det finns många duktiga personer som arbetar inom sång, dans och teater. Detta ger människor en mental spelplats att vara på. När livet känns svårt eller när livet känns underbart så finns det alltid en sång att spela som klär känslorna i ord. Ett slags songtrack of the life.

Sång är en själens balsam. Både att mer eller mindre passivt lyssna och egentligen i en ännu större grad om man själv utövar sång. I Sverige idag är körer mycket populära. Tusen och åter tusen människor samlas varje vecka för att tillsammans med andra sjunga ut av hjärtats lust. Det är en stor glädje och vederkvickelse att sjunga. Läkare talar till och med om musik och sång som en medicin som kan hjälpa individen att må fysiskt bättre.

Hur är det med dansen då? Ja idag är dansen också väldigt populär i vårt avlånga land. Många som känner att de aldrig passat in på fotbollsplanen eller tennisplanen hittar sin plats inom dansen. Spännande exotiska danser som salsa och merengue tar utövare till varma svettiga platser där dofterna är starka och pulsen hög. Att dansa passar de allra yngsta likväl som de allra äldsta. Alla har en möjlighet att få vara med och svinga sina lurviga ben till de förföriska och rytmiska tonerna av favoritmusiken. Glädjen av att tillsammans med någon eller några få röra sig till musik är mycket stor och den positiva påverkan på kroppen är oskattbar. Både för det fysiska välmåendet, men kanske i ännu högre grad det mentala välmåendet, så är dansen något mycket uppskattat av många människor. Det är troligtvis också en bidragande orsak till att många dansshower har en så stor popularitet och genomslagskraft i tv.

En annan härlig kulturell upplevelse till förmån för välmående och hälsa är teatern. Naturligtvis är väl de kroppsligt fysiska fördelarna inte lika många som i dansens fall men andligt och själsligt är ett regelbundet återkommande teaterbesök att rekommendera. Jag minns mitt första teaterbesök som 14-åring. Hela klassen reste tillsammans i en buss upp till Stockholm för att se “Little shop of horrors”. De flesta hade aldrig varit ens i närheten av en teater tidigare. När vi kom in i teatersalongen slogs vi direkt av den atmosfär som råder där. All rekvisita, alla kostymer, allt smink. Idag är vi så vana med att allt finns online. Man kan beställa kostymer rekvisita och makeup online men då var allt så nytt och spännande. Ett slags drömmarnas hus eller möjligheternas plats. Ingenting kändes omöjligt. Allt kunde hända. Och det gjorde det också! När vi efter ett par timmar gick ut ur salongen alldeles omtumlade var ingenting sig mera likt.