Menu

TV-programmet Idol

Det första programmet av Pol Idol, som det då hette, sändes i Storbritannien 2001 och blev genast en stor succé. Programformatet heter numera Idol och har sedan dess sänts i flera olika länder. Grundaren till programidén är Simon Fuller, en framgångsrik engelsk entreprenör och producent som bland annat varit bandmanager för Spice Girls. Idol kom till Sverige 2004 och har sedan dess frambringat en rad framgångsrika sångare och sångerskor som bland annat Måns Zelmerlöv som vunnit Eurovision Song Contest. Årets upplaga, vilken är den 13:e i ordningen, ser inte ut att göra tittarna besvikna då många nya stjärnskott har beskådats under de många auditions som hållits runt om i landet. Programmet har även vunnit flera utmärkelser, bland annat som årets underhållningsprogram 2015. Alla som är fyllda 16 år kan söka till programmet.

En ny säsong av Idol

Idol är en tittarfavorit och inför varje avsnitt bänkar sig många svenskar framför teven för att följa deltagarnas tuffa kamp om priset – en utgiven vinnarlåt och ett skivkontrakt. Programledarna i 2017-års upplaga är Anders Bagge, Kishti Tomita, Alexander Kronlund och Nikki Amini. En ny tvist har tillkommit i årets program där sångarna får en ny chans att ta sig vidare efter att ha varit tvingade att lämna slutauditions med anledning av juruns beslut. I år får de bortröstade deltagarna en chans att spela in ett videoklipp där de kan be svenska folket att åter rösta in dem i tävlingen. Totalt kommer fyra deltagare att få chansen att tävla om en plats i kvalfinalen. I Idol är det, utöver en bra sångröst, lika viktigt att kunna göra ett bra scenframträdande och att utstråla en personlig image. Juryn vill gärna se originalitet och deltagare som vågar bryta sig från normen så de som uppfyller det har stor chans att segla upp till topp 12.

Hur blir man en bra sångare?

Det är inte alla som kan sjunga men många kan lära sig om man bara ägnar tid åt att öva upp sin röst. Sång handlar lika mycket om känsla och teknik som att pricka in rätt tonart. Man kan bli medlem i en kör eller boka in sig hos en sångpedagog som genom individuella lektioner kan instruera hur man på bästa sätt utvecklar sin röst. Sångpedagoger finns tillgängliga på de flesta större orter i landet. Med en sångpedagog övar man på tonsäkerhet och styrka, samtidigt som man lär sig olika röstklanger och hur man ska anpassa dem i sången. På nätet kan man köpa e-böcker med röst-tips och sångtexter i olika genrer som kan vara bra hjälpmedel när man är i färd med att utveckla sin röst. Det finns även inspirerande biografier från några av världens mest kända musiker och artister.