Menu

Alla kan sjunga

Många människor går runt och tror att de inte kan sjunga. De kanske tillhör den kategorin som ”sjunger hellre än bra” och rockar loss i duschen när ingen ändå hör. Eller hör till dem som alltid fått höra att de sjunger falskt eller fult och därför helst står och mimar, till och med när ”Ja må hon leva” ska sjungas på farmors födelsedagskalas. Om du är någon av dessa så ska du veta att det finns hjälp att få, även för dig som dömts ut av musiklärare efter musiklärare.

Sjung i kör


Det bästa sättet att komma igång med att sjunga, även om du tror att du inte kan, är att gå med i en kör. Här kan du börja som bakgrundssångare och sedan avancera i leden i takt med att du lär fhm-choir-bjs2005-01dig använda din röst korrekt. Det finns många amatörkörer runt om i landet som ofta och gärna tar emot nya medlemmar. På vissa ställen finns även så kallade ”alla kan sjunga”-körer där precis alla är välkomna och du uppmuntras att vara dig själv och sjunga bara för att det är så himla roligt. Och det är det verkligen. Musik har använts av alla kulturer i hela världen för att lyfta modet när saker är jobbiga, och för att skapa sammanhållning och stärka gruppen. Att sjunga är helt enkelt så pass viktigt att ingen ska behöva känna att hon eller han ska behöva hålla sig borta från det!

Gå hos privatlärare

För dig som helst börjar på egen hand går det bra att anlita en privatlärare som du kan sjunga med i enrum. Ett alternativ är att gå till en talpedagog och jobba med rösten på det sättet. Att ”inte kunna” sjunga hör ofta ihop med en grundläggande osäkerhet och bara att öva på att prata mer tydligt och högt kan ofta göra att sångrösten blir bättre av sig själv!

Strunta i alla andra

Du som inte tror dig kunna sjunga gör det ofta på grund av att någon annan har sagt det åt dig. För att komma in i ett läge där du kan sjunga så är det viktigaste att lära sig ignorera surpupporna och sjunga när du vill och när det känns bra för dig. Om de inte tycker att det låter bra behöver de faktiskt inte lyssna.