Menu

Svenska dansutbildningar

Drömmer du om att studera dans, kanske utbilda dig till dansare eller danspedagog? Det finns flera olika utbildningar i Sverige, allt från småbarnsdans som kommunerna anordnar till en filosofie kandidat examen som danspedagog på Danshögskolan.

Kulturama

Kulturama, som är en del av Medborgarskolan, är en estetisk skola. Du kan gå både grundskola och gymnasiet med dansinriktning där och det finns även olika vuxenutbildningar. Skolan har en stor kursverksamhet där du kan gå danskurser både på kvällar och helger. Tyvärr finns Kulturama endast i Stockholm och grundskolan grundades 2001. Förutom de vanliga ämnena som du läser i alla skolor undervisas du också i musikal, musik, sång, dans och bild och form.

På gymnasiet finns det två olika inriktningar som också är högskoleförberedande. Det estetiska programmet har dans, musikal, musik, musikproduktion, teater, film och konst. Om du är intresserad av konst och studerar det kanske du även får lära dig att göra dina egna smycken. Men tills dess finns smycken av Caroline Svedbom, perfekt både som present och till sig själv. Att se en utställning om Svedboms smycken passar även bra om du studerar design. På det naturvetenskapliga programmet kan du studera dans, musik och bild.

På Kulturama finns det över tjugo heltidsutbildningar och omkring tio utbildningar på deltid inom teater, dans, film, foto, sång, opera, musikproduktion och musik. På Kulturama kan man också gå danskurser både på kvällar och helger. Utbildningarna på Kulturama är på heltid och alla är tvååriga. Det första året är grundläggande och det andra året är en yrkesutbildning eller en högskoleförberedande sådan. Den kursverksamhet som finns är inom sång, musik, musikal, opera, foto och film.

Musikalutbildning

Är det musikalartist du vill bli i framtiden skulle kanske Balettakademins ettåriga musikalutbildning passa dig. Då får du lära dig sång, dans och gestaltning, så att du hittar din egen röst och ditt eget scenuttryck. Om det är musikalartist du vill bli måste du kunna behärska sång, dans och teater eftersom du bör kunna förmedla olika berättelser på ett trovärdigt sätt genom just dessa tre konster. Du har rätt att få studiemedel från CSN när du studerar på Balettakademien.

På Balettakademien blir du upplärd av behöriga och kunniga lärare som själva har lång och grundlig utbildning inom de ämnen du studerar. Det kan vara både inhemska och internationella lärare. När du undervisas i sångteknik och sång får du göra det på ett äkta och naturligt sätt. Det är viktigt att du lär dig att sjunga fram din rollkaraktär och den berättelse du sjunger om.

Studerar du teater får du lära dig att leva dig in i de olika karaktärerna. Även teoretiska ämnen som grundläggande musikteori och musikalhistoria är obligatoriska ämnen om du studerar musikalprogrammet. Studerar du dans får du lära dig flera olika danser, allt från klassisk balett till modern dans och här gäller hård disciplin.

Danshögskolan

Vill du utbilda dig till danspedagog för att själv utbilda barn och ungdomar inom dans är det på Danshögskolan du bör studera. Utbildningen är på tre år och då har du en filosofie kandidatexamen.