Menu

Teater för barn

Få saker är så roliga att göra med barn som att gå på teater. Det är en helt annan sak att se något live än att sitta hemma framför Tv:n eller framför en bioduk. Du kan räkna med att barnen kommer att vara helt förbluffade av att se en pjäs eller föreställning med riktiga skådespelare på scenen. För den som aldrig har varit på teater tidigare är det en helt ny upplevelse för sinnet! Ännu roligare är att själv prova på att ordna och spela teater med barnen. Det kräver ingen jättestor arbetsinsats men kommer garanterat bli en succé för både stora och små!

Skriv ett manus tillsammans

1158px-young_pioneers_of_china_school_opening

Varför inte spela upp en teater själva, med dig och dina barn? Antingen låter du barnens fantasi flyga fritt och skapar ett helt nytt verk, eller så utgår ni ifrån en förlaga: varför inte en av barnens favoritsagor eller bok? Kanske kan ni skapa en alldeles ny version av klassikern Hamlet, självklart i barnanpassad version. Det här är ett bra sätt att öva läsning och skrivning, samt att strukturera upp sitt tänkande utifrån en logisk händelseföljd. Överlag är det mycket utvecklande för barnet.

Bygg en scen

Att skapa en plats att spela på behöver inte alls vara komplicerat. Ni kan antingen bygga en scen för en dockteater av en gammal kartong, eller så ställer ni i ordning i barnets rum eller i trädgården med möbler och liknande. Bara att möblera om lite kan lätt sätta fart på barnets fantasi och få dom att se hur enkelt det är att skapa något helt nytt med små medel.

Repetera, repetera, repetera

Se till att öva mycket med ditt barn. Här får man under lekfulla former prova på att förställa sig och framträda inför publik. Du kommer snabbt se hur ditt barn växer med uppgiften, vilket sannolikt också kommer göra att han eller hon även i framtiden kommer kunna och våga ta för sig mer i skolan och i sitt framtida yrke. Att spela teater är att öva inför livet!