Menu

Globala kulturupplevelser från vardagssoffan

Vi har idag tillgång till ett närmast obegränsat kulturutbud. Det är dessutom ett kulturutbud som inte känner några nationella eller andra geografiska gränser. Vi kan med hjälp av internet njuta av kultur i form av balettföreställningar från Bolsjojteatern i Moskva, uppsättningar från Royal Albert Hall i London eller utställningar på Metropolitan Museum of Art i New York. Vi kan dessutom göra det från soffan i våra vardagsrum. Aldrig tidigare har det varit så enkelt och så billigt att avnjuta världens kulturskatter.

Utrustning för att njuta av kultur

Det är självfallet stor skillnad mellan att njuta av kultur på plats jämfört med att sitta framför skärmen på sin dator. Men med rätt utrustning kan upplevelsen bli något utöver det vanliga, även om man befinner sig i vardagssoffan. Det kan därför vara en god kulturinvestering att uppgradera hemmets teknikbestånd i form av till exempel datorer, skärmar, mobiltelefoner och högtalare. En bättre utrustning kommer att ge en betydligt bättre kulturupplevelse.

De flesta av oss konsumerar kultur via mobiltelefonen. Är du en lycklig innehavare av någon av de senaste Iphone- eller Galaxymodellerna behöver du inte göra några uppgraderingar. Upplevelsen på dessa telefoner är inte något annat än extraordinärt. Möjligtvis kan du av ren fåfänga köpa ett passande skal med kulturmotiv till din Iphone 12 eller den telefonmodell som du äger.

Föredrar du att njuta av kulturen via datorn bör du först och främst investera i en riktigt bra skärm och minst lika bra högtalare. Detta kommer att drastiskt förändra kvaliteten på din kulturupplevelse. Att njuta av en konsert via ett par bra högtalare är en helt annan upplevelse än att lyssna via datorns inbyggda högtalare. Och en balett som utspelar sig på en modern och stor Retinaskärm är något helt annat än en balett på en gammal och ljussvag led-skärm. Är du genuint kulturintresserad kommer du aldrig att ångra de pengar som du spenderar för att få en bättre utrustning.