Menu

Dans i film

Dans har alltid fascinerat människor, något som inte minst märks på det stora antalet filmer där dans spelar en central roll – inte bara genom att sång- och dansnummer förekommer, utan genom att dansen är en drivande del av filmens handling.

Ett av de mest klassiska exemplen på en sådan film är självklart Dirty Dancing från 1987, med Jennifer Grey och Patrick Swayze i huvudrollerna. Även om dessa namn idag är ikoniska, var ingen av huvudrollsinnehavarna stora stjärnor när filmen spelades in, och filmstudion, Great American Films, var ny. Dirty Dancing spelades således in med en låg budget, men blev trots det en storsuccé på biograferna. Den blev också den första filmen som såldes i fler än en miljon exemplar på hemmavideo. Den numera klassiska kärlekshistorien mellan Baby Houseman och Johhny Castle, där dansen står i centrum, leder till den ikoniska sista dansscenen där Johnny lyfter upp Baby i luften – ett dansmove som många har försökt återskapa därefter, med större eller mindre framgång.

Black_Swan_posterEn mer nylig film om dans, som dock har blivit något av en modern klassiker, är Black Swan från 2010 med Natalie Portman i huvudrollen. Filmen fokuserar på balett, mer specifikt på baletten Svansjön av Tjajkovskij. I Black Swan börjar balettdansaren Nina konkurrera med en annan dansare om huvudrollen i baletten, som kräver att man både kan porträttera den oskyldiga vita svanen och den förföriska svarta svanen. Pressen av att försöka passa in i båda rollerna gör att Nina långsamt tappar greppet om verkligheten, och varken hon eller tittaren är säker på vad som verkligen händer och inte. Filmen mottogs väl av så gott som samtliga kritiker, och särskilt Natalie Portmans skådespelarinsats berömdes.

En något mindre djup och komplicerad dansfilm är Step Up från 2006, som följdes av uppföljarna Step Up 2: The Streets, Step Up 3D, Step Up Revolution och Step Up: All In. Step Up-filmerna baserar sig på det numera inte så originella mötet mellan en klassiskt skolad dansare och en streetdancer, vars två stilar först kolliderar men sedan blandas i en nyskapande och framgångsrik koreografi. I Step Up kombineras detta med ett växande kärleksförhållande, och hela filmen kulminerar i en dansuppvisning som avgör framtiden för båda dansarna. I huvudrollerna ses Channing Tatum och Jenna Dewan Tatum, som spelar dansarna Tyler Gage och Nora Clark.

En film som liksom Step Up fått kritik för att vara klyschig är Honey från 2003, med Jessica Alba i huvudrollen. Även om filmens handling på många sätt är förutsägbar, skiljer sig Honey från många andra dansfilmer på det sättet att huvudkaraktären, Honey, inte vill bli en framgångsrik dansare, utan en framgångsrik koreograf. Genom hela filmen kämpar hon därför för att bli erkänd för sin skicklighet som koreograf, och få koreografera musikvideor till olika hiphop- och r&b-artister.

Om du själv har en idé till en film om dans som du känner inte har gjorts än, och behöver hjälp med produktionen, kan du vända dig till ett produktionsbolag som Crisp Film.